MENU

Wat is strobouw?

Strobouw is eigenlijk wat het woord al zegt: bouwen met stro. Want stro is al eeuwenlang in gebruik als materiaal voor het bouwen van huizen. In de huidige bouwtechnieken is het gebruik van stro niet alledaags, maar al duizenden jaren geleden gebruikten mensen stro voor het bouwen van wanden in leem-stro mengsels.

Offerte aanvragen

Van strobaal tot inblaasstro

Met de uitvinding van de balenpers, waarmee stro in handzame balen werd geperst, begon het gebruik van stro als bouwmateriaal pas echt. Want strobalen werden sindsdien gebruikt om muren mee te bouwen: als een soort grote bakstenen tussen een houten skelet. De volgende stap in de professionalisering was de innovatie van het inblazen van stro. Een grote machine blaast kleine snippers stro in de wand om zo hetzelfe effect te krijgen als met een strobaal. Daarmee werken we niet alleen sneller maar is het ook mogelijk om alle diktes en vormen te maken

Strobouw toen en nu

Het oudst bekende huis gebouwd van strobalen stamt uit 1905. Dit huis staat nog altijd fier overeind. Het oudste van stro gebouwde pand in Europa stamt uit 1921: het Maison Feuillette in Frankrijk, dat tegenwoordig in gebruik is als Europese Strobouwcentrum. Door de modernisering van bouwtechnieken en -materialen was stro jarenlang uit beeld. Begin jaren negentig was milieubewustzijn in opkomst en daarmee steeg ook weer de interesse in strobouw. Want stro is als onbehandeld natuurproduct te gebruiken. Het is volledig recyclebaar. Er zijn wereldwijd inmiddels meer dan tienduizend huizen en gebouwen van stro gerealiseerd, waarvan zo'n 150 in Nederland.

Projecten

Woning met rond dak
 Beilen

Woning met rond dak

Lees het hele bericht
 
Woning
 Soesterberg

Woning

Lees het hele bericht
 
Bekijk alle projecten

Klanten vertellen

Prefab Strobouw heeft ons eigen stro gebruikt voor de bouw van onze nieuwe boerderij

- Boer Gertjan, Oostwold

Bekijk het project Lees het verhaal