Daarom strobouw

Energiezuinig en duurzaam

Stro combineert een aantal unieke eigenschappen. Op de eerste plaats heeft stro een goede isolatiewaarde met een Rc tussen de 8,2 en 4,6 afhankelijk van de dikte. Hiermee kan je een zeer energiezuinige of zelfs energieleverende woning bouwen. Stro houdt de woning warm in de winter en koel in de zomer waardoor koeling minder of niet nodig is. Of je een woning wilt met zonnepanelen en een warmtepomp of gestookt met hout(-pellets) of CV, met Prefab Strobouw bouw je een energiezuinige woning.

Het gebruik van Prefab Strobouw elementen past in biobased en circulair bouwen. Gevels, daken en vloeren van Prefab Strobouw bestaan uit de natuurlijke materialen hout en stro en zijn volledig recyclebaar.

Duurzaamheid zit hem niet alleen in energiezuinig bouwen. Prefab Strobouw gebruikt uitsluitend natuurlijke materialen. Het stro in onze stropanelen komt uit Groningen. Deze verwerken we in onze eigen timmerfabriek in Zuidbroek (Groningen) waardoor er minimaal transport nodig is. Stro heeft bovendien een zeer lage CO2 voetafdruk. Je legt door het gebruik van stro CO2 vast in de gevel of het dak van uw woning.

Prefab Strobouw - Woning Steensel 1
Woning in Steensel


Gezond binnenklimaat

Met Prefab Strobouw elementen kun je een gezond binnenklimaat realiseren. Hierboven gaven we al aan dat stro uw woning warm houdt in de winter en koel in de zomer. Maar een gezond binnenklimaat gaat over meer dan de temperatuur. Ook de luchtvochtigheid en geluid zijn van belang. De damp-open stropanelen van Prefab Strobouw, gecombineerd met een afwerking van leem, zorgen voor een stabiele luchtvochtigheid. Bovendien heeft stro uitstekende geluidswerende eigenschappen waardoor je minder last hebt van geluid van buiten en er minder snel galm ontstaat in huis.


Bouwmethode

Met Prefab Strobouw elementen heeft de aannemer minder werk op de bouwplaats en gaat de bouw sneller. De gevels van de woning zijn meestal binnen een dag geplaatst. Hetzelfde geldt voor het dak. Met onze standaard uitwerking en details kan de architect en aannemer direct aan de slag.

De kosten voor de bouw van een woning met Prefab Strobouw komen overeen met de bouw van een woning met ‘reguliere’ bouwmaterialen.

Stro en hout zijn ook zeer geschikt voor aardbevingsbestendig bouwen. De bouwmethode is licht en kent geen volledig stijve verbindingen. Hierdoor kan de constructie de bevingskrachten beter opvangen en is er minder kans op schade aan de woning.

Bouw woning in Lent

Vooroordelen

Door de jaren heen hebben we de vooroordelen over brandgevaar, schimmel, muizen/ongedierte en allergieën vaak gehoord. Met Prefab Strobouw bouwt u een veilig en prettig huis.

  • Geen brandgevaar: Prefab Strobouw gevels, daken en vloeren hebben met de juiste afwerking een hogere brandwerendheid dan de wettelijke vereiste.
  • Geen schimmel: Bouwen met natuurlijke materialen gebeurt al vele jaren. Door de damp-open constructie blijft de vochtigheid van de constructie laag en ontstaat er geen schimmel.
  • Geen muizen of ongedierte: Door elementen vanuit de timmerfabriek dicht af te leveren krijgen muizen en ongedierte geen kans. In tegenstelling tot hooi, is stro geen voedsel waardoor muizen of ongedierte dit niet zullen eten. Het maken van een nest in een gevel van Prefab Strobouw is vele malen moeilijker dan in een gevel met ‘reguliere’ isolatiematerialen.
  • Allergieën: Het stro is in de woning niet zichtbaar en u zult het stro ook niet ruiken. Vaak zijn woningen gebouwd met Prefab Strobouw voorzien van vloerverwarming waardoor je minder last zult hebben van stof in de lucht.